Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce 14 Ocak 2025 tarihinde Sazova Yerleşkesi Sosyal Tesislerinde Odunpazarı ve Tepebaşı ilçeleri çiftçilerine yönelik olarak Tarım Sigortasının önemi ve çiftçilere sağladığı güvenceyi daha iyi anlamak amacıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Söz konusu toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl Müdür Yardımcısı Murat Eren, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, Odunpazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bilal Tosun, Ankara Tarsim Bölge Müdürlüğü uzmanları, STK Temsilcileri, teknik personel ve çiftçiler katılım sağladı.
Toplantı, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş'ün Tarım Sigortalarının önemine atıfta bulunduğu açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Tarsim Bölge Müdürlüğü uzmanlarının Devlet Destekli Tarım Sigortalarının tanıtımı ve Tarım Sigortalarının 2025 yılı uygulamaları ve yenilikleri konusunda yaptıkları bilgilendirme sunumlarıyla devam etti.
Son bölümde de çiftçilerin sigorta başvuru aşaması ve tarım arazilerinde sel, don, kuraklık, dolu, yaban hayvanı gibi doğal afet veya hastalık ve kaza sonrası hayvansal üretimde oluşan zararların yerinde tespit aşamaları ile teminat ödemelerinin çiftçi hesaplarına aktarma süreçlerinde yaşanılan sorun ve taleplerin dile getirilmesi ve TARSİM Uzmanlarınca bu soruların cevaplandırılması ile sona erdi.
Tarım Sigortası, çiftçilerimizin tarımsal üretim sürecinde tabi afetlerden, hastalık ve kazalardan dolayı uğradıkları zararların telafisi açısından büyük önem arz etmek de olup; çiftçinin emeğinin ve alın terinin teminatıdır.
TARSİM(Tarım Sigortaları Havuzu), 2005 yılında çıkartılan Tarım Sigortaları Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak 2006 yılında yürürlüğe giren Uygulama Yönetmeliği ile yürürlüğe girmiş olup bu kapsamda en az %50-70 arasında devlet desteği, %30-50 arasında çiftçi katkısıyla birçok kategoride yatırılan primlerle çiftçimizin gelirini koruma altına almak amacıyla kurulmuş ve çiftçimizin kazancını garanti altına alarak ülkemizde tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından önemli bir misyon üstlenmiştir.
Eskişehir 210.000 hektarı sulu olmak üzere 560.000 hektar ekili ve dikili bitkisel üretim alanı ile 148.000 büyükbaş ve 1.200.000 küçükbaş varlığı ile önemli bir tarımsal üretim potansiyeline sahiptir. Tarım ve Orman Bakanlığı'mızın büyük önem verdiği Tarım Sigortalarının yaygınlaştırılması çalışmalarına paralel olarak Eskişehir'de İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde yapılan çalışmalar neticesinde Eskişehir'de TARSİM'e olan ilgi her yıl artarak devam etmektedir. Nitekim TARSİM'in yürürlüğe girdiği 2006 yılında Eskişehirli üreticilerle dokuz poliçe imzalanmış iken bugün bu sayı 73 bine ulaşmıştır. Tanzim edilen poliçeler ile sigorta kapsamına alınan arazi ise 134 dekardan 1.094.000 dekara çıkmıştır. Bunun paralelinde 2006 yılında 7 büyükbaş hayvan sigorta kapsamında iken bugün bu sayı 15.660 seviyesine ulaşmıştır. Aynı şekilde 2010 yılında 6.611 küçükbaş hayvan sigorta kapsamındayken bugün bu sayı 359.813'e ulaşmıştır.2024 yılında TARSİM kapsamında Eskişehir'de 423 Milyon TL toplam prim ödemesine karşılık 132 Milyon TL hasar tazminatı ödemesi yapılmıştır.
2023-2024 üretim sezonu ilimiz için dolu, aşırı yağış, sel ve don zararlarının yüksek oranda gerçekleştiği bir yıl olmuştur. Tabii afetlerden 114 mahallemiz de 92.150 dekar alan etkilenmiş olup 1.352 çiftçimizin düşük faizli borç erteleme işlemi yapılmış ve Cumhurbaşkanlığı acil ödenek giderlerinden 9.000.000 TL. zarar telafi ödemesi gerçekleştirilmiştir.
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak amacımız çiftçimizin her türlü afet, hastalık ve kazadan tam anlamıyla korunmasını sağlamaktır. Bu amaçla Tarım Sigortaları kapsamındaki üretim alanı ve hayvan sayımızın artması için çalışmalarımız ara vermeden devam edecektir.
Tarım ve Orman Bakanlığımız, çiftçilerimizin Tarım Sigortalarına yönelik taleplerini arttırmak amacıyla teşvik çalışmalarını sürdürmektedir.
Bu kapsamda Devlet Destekli Tarım Sigortaları Kapsamında 2025 yılından itibaren aşağıdaki yenilikler getirilmiştir.
Üretim Planlamasına konu olan ürünlerde %10 prim indirimi yapıldı.
Sözleşmeli üretimde %10-15 prim indirimi yapıldı.
Su kısıtı olan ürünlerde ilave %10 prim indirimi yapıldı.
Köy Bazlı Verim Sigortası Devlet Destek Oranı %60'dan %70'e çıkarıldı. Ayçiçeği (Yağlık) ürünü teminat kapsamına alındı. Köy bazlı verimler ortalama %16 oranında artırıldı.
Gelir Koruma Sigortasında Arpa teminat kapsamına alındı.
5.Risk kategorosinde olan seralara “fırtına" teminatı eklendi.
Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında, 20 Ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasına, gebelikte yavru kaybı teminatı eklendi. Devlet Prim Desteği Oranı %50'den %60'a çıkarıldı.
Birinci derece Tarımsal Örgüt Belgesi hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için %5 oranında üyelik indirimi yapıldı.
İpekböceği, Tarım Sigortaları kapsamına alındı.
Geyik zararı Tarım Sigortaları kapsamına alındı.
Mantar ürünü Tarım Sigortaları teminat kapsamına alındı.
Tarım sigortasının önemini ve çiftçilerimize sağladığı güvenceyi daha iyi anlamak için 14.01.2025 Salı günü Odunpazarı ve Tepebaşı İlçelerimizde başlayan toplantılarımızın 24.01.2025 Cuma gününe kadar 14 İlçemizde Ankara TARSİM Bölge Müdürlüğü uzmanlarının sunumu ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Çiftçilerimiz diledikleri yerde diledikleri toplantılara katılım sağlayabilir.