28 Eylül "Dünya Kuduz Günü"
Dünya Sağlık Örgütü tarafından kuduz hastalığına dikkat çekmek ve hastalığa ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla, 28 Eylül "Dünya Kuduz Günü" olarak ilan edilmiştir. Kuduz Hastalığı insanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren bulaşıcı ve ölümcül viral bir hastalıktır. Bu günün amacı hayvanlardan insanlara bulaşabilen en tehlikeli hastalıklardan biri olan kuduz hastalığı hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmaktır.
Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş cilt/mukoza zarına salyanın temas etmesi yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşır. Kuduzun belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmayıp ölümle sonuçlanmaktadır. İnsan vakalarının çoğuna kuduz hastalığına yakalanmış köpeklerin sebep olduğu ısırıklar neden olmaktadır.
Kuduz olma ihtimali olan bir hayvan tarafından ısırıldığında ya da tırmalandığında kişi, yara yerini hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika süre ile yıkadıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli ve hayvanla temasından bahsetmelidir. Sağlık personeli tarafından değerlendirilip gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra kuduz aşısı programına alınması uygun görülürse aşılarını zamanında ve eksiksiz olarak yaptırması konusunda kişi gerekli özeni göstermelidir.
Evcil hayvanların Kuduz aşılamaları ülkemizde veteriner klinikleri ve İl/İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yıl boyu yapılmaktadır. 2023 yılı içerisinde hastalıkla mücadele kapsamında, İlimizde 10.927 adet kedi ve köpek kuduz hastalığına karşı aşılanmıştır. Kuduz Hastalığına karşı uygulanan aşı ile 1 yıl süreyle koruma sağlanmakta olup köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalıkla mücadelede büyük önem arz etmektedir. Bakımını üstlendiğimiz kedi ve köpeklerin her yıl kuduz aşılarının yaptırılması ile hayvanlarımızı, kendimizi ve sevdiklerimizi kuduzdan koruyabiliriz.