T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YÖRESEL PEYNİRLERİMİZİ İTALYA’DA TANITTIK

Yayın Tarihi : 1.06.2022

Kısa adı BestCHEESE olan Erasmus + Programı Mesleki Eğitim için Stratejik Ortaklıklar faaliyeti kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü adına hibe desteği alan "Yöresel Peynirlerin Üretim Teknolojileri ve Hijyen Standartlarının AB Işığında İncelenmesi"  isimli projenin dördüncü toplantısı 24-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında İtalya Agrigento'da gerçekleştirildi.

Proje koordinatörü kurum olarak Türkiye'den Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle birlikte Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ve Batman İl Müdürlüğü, Slovakya Nitra Tarım ile Slovenya Lubliyana Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden uzmanlarla beraber ev sahibi olan proje ortağımız İtalya'nın Sicilya adasında bulunan Agrigento İl Sağlık Müdürlüğü katılım sağladı. Agrigento Halk Sağlığı kurumu yetkilisi Dr. Mario ZAPPIA ve proje irtibat kişisi Dr. Giuseppe Salvatore VELLA projenin İtalya'da açılışını yaptı.  Proje sahibi kurum yetkilisi Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed GÜMÜŞ proje web sitesi ve e-learning eğitim modülleri hakkında bilgilendirme yaparken proje koordinatörü Dr. Hatice OLCAY da proje faaliyetleri hakkında sunum yaptı.

2 gün saha, 3 gün ofis çalışması olmak üzere 5 gün süren proje kapsamında ilk gün Sicilya Adasının Cammarata Bölgesinde bulunan, Mangiapane isimli bir aile işletmesi ziyaret edilerek sığır sütünden elde edilen Caciocavallo Yöresel Peynirinin üretim teknolojisi yerinde incelendi. Aynı zamandabu bölgede yöresel peynir üreten LiChiani isimli ikinci aile işletmesi de ziyaret edildi. İkinci gün Sicilya Adasının Sambucadi Sicilia Bölgesinde koyun sütünden elde edilen Sparacino Cheese ve Ricotto Yöresel Peynirlerinin üretildiği bir aile işletmesinde üretim metotları incelendi. Ardından Azienda DavideLoNardo isimli aile işletmesinde Girgentana isimli keçi sütünden üretilen geleneksel İtalyan peynirlerinin üretim metotları hakkında bilgi alındı. İncir sütü ve incir yaprağı, limon, üzüm yaprağı, sarımsak, portakal, siyah haşhaş ile yapılan ve farklı aromalarda üretilen yöresel peynirler proje ekibi tarafından test edildi. Dünyaca ünlü Dalli Cardillo Mozarella peynir tesisi de yerinde incelendi.

Son olarak Campobellodi Licata şehrinin Belediye Başkanı Giovanni Gioacchino Picone, Erasmus grubunu makamında ağırlayarak şehirde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken önümüzdeki süreçte yapılacak projelerle ilgili işbirliği sağlandı. Saha ve ofis çalışmalarının sonunda  proje katılımcıları kendi ülkelerindeki yöresel peynirleri tanıtırken AB mevzuatlarıyla ilgili de görüş alışverişinde bulunuldu.