T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SLOVENYA’DA KONU YÖRESEL PEYNİRLERİMİZ

Yayın Tarihi : 2.12.2021

​Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen; Erasmus + Programı Mesleki Eğitim için Stratejik Ortaklıklar faaliyeti kapsamında hibe desteği alan "Yöresel Peynirlerin Üretim Teknolojileri ve Hijyen Standartlarının AB Işığında İncelenmesi", "Investigation of Traditional Cheese Production Tecnology and Standards in the Light of European Union"  kısa adıyla BestCHEESE isimli projenin ikinci uluslararası buluşması 23-26 Kasım 2021 tarihleri arasında Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da gerçekleştirildi.

Projenin yurt dışı ortakları Slovenya, İtalya ve Slovakya'nın paydaş kurumları ile yurt içi ortakları Ankara Üniversitesi ve Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün katılımı ile Slovenya'da 2 gün saha çalışması, 2 gün de ofis çalışması yapıldı. 23 Kasım 2021 tarihinde yapılan saha çalışmasında projenin tüm katılımcıları ile Ljubljana yakınlarında,  Alp Dağları eteklerinde bulunan köylerde (GorenjaVas, Studor v Bohinju)  yöresel peynir üreten aile işletmeleri ziyaret edildi. 24 Kasım 2021 tarihinde ise Ljubljana'nın İtalya'ya sınır köylerinde (Divaca-Senozece, Hrusevje) bulunan peynir işletmeleri ziyaret edildi.

Proje programının açılışını ev sahibi olarak Ljubljana Veteriner Fakültesinde görevli, proje irtibat sorumlusu Veteriner Hekim Doç. Dr. Tomaz SNOJ yaptı. Proje sahibi kurum yetkilisi tarafından Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş'e projenin amacı ve katılımcıların sorumlulukları hakkında bilgi verildi. Proje koordinatörü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Dr. Hatice Olcay proje faaliyetleri ve bütçe kullanımı hakkında açıklamalar yaptı.

Erasmus+Programı yaygınlaştırma ve görünürlük ilkelerine riayet edilerek gerçekleştirilen 25-26 Kasım 2021 tarihlerindeki ofis çalışmalarında ise katılımcılar kendi ülkelerindeki yöresel peynirlerin üretim teknolojileri ve ilgili mevzuatlar hakkında bilgi paylaşımında bulundular. Ofis çalışmalarında ülkemizin  değişik yörelerinden olan peynir çeşitlerinden Çimi, Ham Çökelek, Antakya Kesme, Bez Kaşar, Hellim, İzmir Fesleğen, İzmir Tulum, Kelle Çökelek, Surke, Süller Tuluk, Sünme, Sütçüler Tortusu, Gorcola, Kadina, Golot, Tonyaj Kaşarı, Kargı Tulum, Karın Kaymağı, Bitlis Küp, Otlu Çökelek ve Civil (Çeçil) peynirlerinin üretim yöntemleri anlatılırken; Slovenya'nın yöresel peynirleri  olan Mohant, Bovec, Tolminc ve  Bohinc Peynirleri ile ilgili detaylı bilgi alındı.

Proje faaliyetleri tamamlandıktan sonra proje ile ilgili olarak oluşturulacak web sitesinde 5 farklı dilde, 10 adet ders ve 10 saat süreli 2 adet eğitim modülü hazırlanarak ilgililerin kullanımına sunulacaktır. Proje kapsamında planlanan bir sonraki program Slovakya'da gerçekleştirilecektir.