T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Süne Mücadelesi Çalışmalarında 20 Yılın En Düşük Değeri Gözlemlendi

Yayın Tarihi : 1.07.2021

Eskişehir'de Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2021 Yılı Bitki Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele çalışmaları kapsamında yürütülen Süne Zararlısı sürvey çalışmaları tamamlandı. Teknik ekibimizce yapılan kontroller sonucunda bulunan değerlerin son 20 yılın en düşük değerleri olması sebebiyle bu yıl süne emgi oranlarının buğday satış fiyatını olumsuz yönde etkilemeyeceği öngörülmektedir.

İlimizde her yıl binlerce dekar arazide sürvey çalışmaları yaptığımız süne, buğday ekiliş alanlarının en önemli zararlısıdır. Sünenin nimf ve erginleri çeşitli fenolojik dönemde olan buğdaygilleri hortumları ile sokup emmek suretiyle zarar yaparlar. Kışlamış erginleri henüz kardeşlenme döneminde olan buğday ve diğer bugdaygil saplarının öz suyunu emerek sapların zamanla sararıp kurumasına neden olur. Bu zararına kurtbogazı zararı denir. Yine kışlamış erginler, başaklar kılıf içinde iken, çiçeklenme döneminde ve tane bağlarken yine sapları emerek başakların beyazımsı bir renk alarak kurumasına ve dane bağlamamasına neden olur. Bu zarara da Akbaşak zararı denir. Asıl zararı yumurtadan yeni çıkan nimfler ve yeni erginler hububatın süt ya da sarı olum döneminde daneleri emmek suretiyle yaparlar. Bu zararı nedeniyle daneler çimlenme güçlerini kaybettikleri gibi ekmeklik ve makarnalık özelliklerini yitirirler. Süne nimf ve yeni nesil ergin yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde mücadele yapılmadığı zaman %100'e varan oranda nicelik ve nitelik yönünden zararlara neden olmaktadır. 

İl Müdürlüğümüz merkez kontrol ekibi tarafından bu üretim sezonu sahada karşılaşılabilecek durumun önceden tahmin edilebilmesi için nisan ayında ilk olarak kışlak sayımları yapıldı. Yapılan sayımlarda sünede önceki yıla göre yüzde yetmiş beş azalma olduğu hububat alanlarımızda yoğun süne popülâsyonuna rastlanmayacağı tahmin edildi.  İlerleyen günlerde havaların sıcak gitmesi ile birlikte sünelerin kışlaklarda hızla boşaldığı izlenmiştir.

07.05.2021 tarihinde 11 İlçe ve 256 Mahallede 1.870.781 dekar alanda başlayan kışlamış ergin sürveyi  (kıymetlendirme) çalışmaları toplam 20 ekip ve 74 teknik personelimiz ile hafta sonu ve Ramazan bayramında da devam ettirilerek 17.05.2021 tarihinde bitirilmiştir. Çalışmalar neticesinde metrekare olarak 1.441.189 dekar alanda 0,1 ve 429.592 dekar alanda ise 0,2 adet süne tespit edilmiştir. İç Anadolu Bölgesi için kritik eşik değer olan 0,8' in üzerinde bir alana rastlanmaması nedeniyle İlimizdeki çalışmalar, sonraki aşamalar olan yumurta paraziti ve nimf sürveyine geçilmeden tamamlanmıştır.

Bu aşamalardan sonra çiftçilerimizden temin edilecek olan buğday numunelerinin ilk analizleri yapılarak rastgele seçilen %10' luk kısım Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü' ne laboratuvar analizlerinin yapılması için gönderilecektir. Sonbaharda ekim ayının başında da tekrar kışlak sayımı yapılarak gelecek sezonun süne yoğunluğu hakkında da tahmin yapılacaktır.