T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“KIZ KARDEŞİM” Projesi Eskişehir’de

Yayın Tarihi : 11.06.2021

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesine katkı sağlamak amacıyla Kız Kardeşim Projesi çerçevesinde uygulanacak olan eğitim programının üçüncüsü, Eskişehir'de gerçekleştirildi. Bu proje ile toplam 10 ilde yaklaşık 1.000 kadın girişimciye eğitim verilmesi hedeflenilmektedir.

9 Haziran 2021 tarihinde Kütahya Yolu Hizmet Binası Toplantı salonunda organize edilen eğitim seferberliğine Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Eskişehir Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Emine Nur Günay, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Sürur Kır, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, DSİ 3.Bölge Müdürü Kağan Şan, Meteoroloji 3.Bölge Müdürü Serkan Tepe, İlçe Belediye Başkanları, Siyasi Parti İl Başkanı ve Kadın Kolları Başkan, Eskişehir ili Merkez İlçeleri ile Sivrihisar, Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinden katılım sağlayan kadın girişimci kooperatif üyeleri katıldı.

İki gün süren eğitim seferberliği çalışması ilk gün saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Kadın çiftçilere yönelik hazırlanan tanıtım filmi gösterildi, daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş açılış konuşmasını yaptı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece yaptığı konuşmada kadınların kalkınmaya katılımının hem ülke ekonomisinin güçlenmesi hem de kadının statüsünün yükselmesi bakımından önemine işaret ederek; tarımsal üretimi artırmanın, kaliteli ürün elde etmenin, tarım ile uğraşanların yaşam düzeylerini yükseltmenin ve kırsal alanda kalkınmanın gerçekleştirilmesinin en önemli yollarından biri şüphesiz kırsalda kadınların güçlendirilmesi olduğunu vurguladı.

Işıkgece, ekonomide ve tarımsal üretimde de en önemli rolü kadınların üstlendiğini dile getirdi. Kadınların üretim ve ekonomideki yerine ilişkin bazı rakamları aktararak ; "Dünyada gayrisafi milli hâsılanın yüzde 37'si kadınların gayretinden geliyor. Dünyada tarımsal iş gücünün yüzde 43'ünü kadınlar oluşturuyor. Ülkemizde ise toplam istihdamın yüzde 29,4'ü kadınlardan oluşuyor. Tarım sektöründe istihdam edilen kadın oranı ise yüzde 26,1'dir." İfadelerini kullandı.

Bakanlığın tarımın her döneminde aktif rol oynayan kadınlara bağcılıktan hayvancılığa, meyvecilikten seracılığa, arıcılıktan ipek böcekçiliğine birçok tarımsal konuda 81 ilde "Kadın Çiftçiler Tarımsal Üretim Eğitim ve Yayım Çalışmaları" ile eğitimler verdiğine değinen Işıkgece, "Kız Kardeşim Projesi" ile tarımsal alanda faaliyetlerde bulunan kırsaldaki kadınları da sürece dâhil ettiklerini aktardı.

Proje sayesinde yerelde değere dönüştürülen ürünlerin market raflarında hak ettiği yeri bulması adına Bakanlık olarak destek vereceklerini bildiren Işıkgece, "Kırsaldaki kadın girişimcilerin ve tarımsal kalkınma kooperatifi ortağı olan kadınların ekonomiye katkısını artırmaya destek olmak, bu kapsamda yeteneklerin artırılması ile kamuoyu nezdinde farkındalık oluşturmak amacıyla belirlenen illerde yoğun eğitimlere başlıyoruz. Her ile Bakanlığımızdan teknik danışmanlar ve mentör atayacağız. Örnek olan her il, başka diğer illere el verecek ve bu projeyi ülkemizin 81 iline yayacağız." diye konuştu.

Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Emine Nur Günay ise konuşmasında şunları söyledi: "'Hep ne diyoruz, sürdürülebilir kırsal kalkınma çok önemli. Altını hep çizdiğimiz başka bir nokta kadının her alanda güçlenmesi. İşte bu projede ikisi birden var. İşte bu proje kırsalda kadınımızın güçlenmesi demek. Unutmayın ki kadın güçlenirse Eskişehir güçlenir, kadın güçlenirse, Türkiye güçlenir. Eskişehir'in kadın Milletvekili olarak bu güzel proje ile Bakanımızı şehrimizde ağırlıyor olmanın mutluluğu içindeyim. Kadınlar bir araya geldiğinde güç, işbirliği, sinerji doğar, sevgili hanımlar. "İstiyorum, yapabilirim ve hak ettim" diyecek ve büyük başarılara imza atacaksınız. Buna yürekten inanıyorum. Çünkü kadın karar isterse yapar! Her adımınızda yanınızda olacağım, bu projeyi bir başarı öyküsüne dönüştüreceğiz. Bundan sonrada bu projenin başarılarını kıymetli bakanımızla paylaşacağız." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır ise yaptığı konuşmada Başkanlık olarak yaptıkları eğitim ve yayın faaliyetleriyle üreticilere destek olmaya çalıştıklarını belirterek iş birliği ile pek çok sorunun üstesinden gelebileceklerine inandığını söyledi.

Katılım gösteren kadın üreticilere "Müşteri İlişkileri ve Satış, Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Gıda Güvenliği ve Lojistik, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Coğrafi İşaretler, Finansal Okuryazarlık, Sosyal Medya ve İnternet Reklamcılığı, Etiketleme Mevzuatı, DİTAP, Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" konu başlıkları ile ilgili 2 gün boyunca eğiticiler tarafından sunum yapılarak konularla ilgili sorular cevaplandı. Eğitimde ikinci günün sonunda kısa bir anket çalışmasının ardından katılım sertifikalarının Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Sürur Kır ile İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş tarafından 41 kadın çiftçiye teslim edilmesiyle program sona erdi.