T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal Hâsıla’da Cumhuriyet Tarihinin Rekoru Kırıldı

Yayın Tarihi : 13.04.2021

Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli 12. GAPTARIM-Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışında geçtiğimiz yıllardan bugüne tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişimine dikkat çekerek tarımsal hâsılamız ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli tarımsal hâsıla ile ilgili Cumhuriyet Tarihi'nde rekor kırdığımızı şu sözlerle belirtti:

" Ülkemiz jeostratejik konum itibariyle 1,9 Trilyon Dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer almaktadır. Dünya nüfusunun % 40'ına 4 saatlik bir uçuş mesafesi ile ulaşabilmekteyiz. Geçen yıl; meteorolojik kuraklık ve küresel ısınmanın etkilerine rağmen sulama alanında yaptığımız yatırımlar sayesinde, toplam bitkisel üretimimiz 9 milyon ton artışla 126 milyon tona yükseldi. Büyükbaş hayvan varlığımız 2020 yılında 18,2 Milyon başa yükselerek, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Küçükbaş varlığımız ise son bir yılda % 12 artışla 54,1 milyon başa yükselerek son 30 yılın en yüksek rakamına ulaştı.

2020 yılında % 4,8 büyüyen tarım son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hâsılamız ise bir önceki yıla göre % 20 artarak, 333,3 Milyar TL'ye yükseldi ve Cumhuriyet Tarihinin rekorunu kırdı. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız, 2020 yılında bir önceki yıla göre % 5 artışla 20,7 Milyar dolara ulaştı. Dış ticaret fazlası ise % 9 artışla, 5,5 Milyar dolar olarak gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında hem desteklerde artışı hem de etkin müdahale alımlarını birlikte uyguluyoruz. Son 3 yılda tarımsal destekleri %65 artışla, 24 Milyar TL'ye çıkardık. Müdahale alımlarında ise üretici dostu politikalar yürütüyoruz ve bunu da müdahale kurumlarımızı zarar ettirmeden yapıyoruz." dedi.

Ayrıca Bakanımız Pakdemirli Türkiye tarihinde ilk kez "Su Şurası" nındüzenlendiğini belirterek 2021 yılını su ve sulama yatırımlarında hamle yılı olarak ilan ettiklerini ifade etti. Suyun tarım ve gıda güvenliğinin garantisi konumunda olduğunu aktaran Pakdemirli, Meteorolojik kuraklığa rağmen bitkisel üretimdeki rekor artışlarda, sulama yatırımlarının büyük rolü olduğunu 2050 yılında nüfusumuzun 106 milyona ulaşmasının beklendiğini söyledi. Bu nüfusu doyurmak için bugünkünden % 60 daha fazla gıda üretmek ve bu gıda üretimi için de %15 daha fazla su kullanmak zorunda olduğumuzu vurgulayan Bakanımız bu nedenle ülkemizin tamamında suyumuzu vatan bilerek, en verimli şekilde nasıl kullanacağımızı hesap ederek suyun gücünü milletimizle buluşturmaya devam edeceğimizin altını çizdi.