T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Eskişehir’de Sağlıklı ve Güvenilir Sebze Üretimi

Yayın Tarihi : 17.08.2020

Bakanlığımızın başlattığı Ülkemizde yetiştirilen taze meyve sebzelerde entegre ve kontrollü üretimin yaygınlaştırılması,  tarladan sofraya güvenilir gıdanın sağlanması, ihracat ve iç tüketimde kalıntı sorununun yaşanmaması amacıyla yürütülmekte olan  Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projeleri kapsamında bulunan ürünlerden hasat öncesi dönemde numuneler alınarak analizleri yapılmaktadır. 

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr.Emine SEVER konuyla ilgili yaptığı açıklamada:

"2020 yılında EKÜY Projesi kapsamında İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde İlçe Müdürlüğümüz personeli ile 2020 yılında Eskişehir ilimiz Sarıcakaya, Mihalgazi ve Tepebaşı ilçelerinde arazileri bulunan 27 üreticinin 175 dekar alanında yetiştirdiği domates ürününün kontrolü yapılarak hasat öncesi alınan numuneler Ankara Gıda ve Kontrol Müdürlüğü'ne analizleri yaptırılmaktadır.

Ayrıca Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde Örtü altı Entegre projesi kapsamında da 100 dekar alanda domates ve hıyarda örtü altı üretimi yapan 25 işletmenin proje kapsamında tüm üretim sezonu boyunca kontrolü sağlanmaktadır.

Üreticilere ait ürünlerden hasat öncesi kalıntı analizi için alınan örneklerin tamamının temiz çıkması halinde üreticiler sertifika almaya hak kazanarak ürünleri Bakanlığımız tarafından verilen "entegre ve kontrollü ürün" logosu ile pazarlarda yerini almaktadır.

Bu tip projelerle tüketicilerimize kalıntısız sağlıklı gıda arzı sağlanırken üreticilerimizin de daha az girdi kullanarak doğru zamanda doğru ilacı kullanmaları sağlanmaktadır. Bu sayede ilimiz ekonomisine ve üreticiye olumlu yönde katkı sağlayarak ürünlere olan talebi de artırmaktadır." dedi.