T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kurban Bayramına Sayılı Günler Kala Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yayın Tarihi : 27.07.2020

Kurban bayramına sayılı günler kala Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine SEVER, vatandaşların kurban öncesi ve sonrasında dikkat etmesi gerektiği konular ile ilgili önemli noktaları ele aldı.

İlk olarak Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlarla ilgili;

"Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hayvan varlığının devamı açısından da erkek hayvanların tercih edilmesi önem arz etmektedir. Kurban edilecek hayvan deve için beş, sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekmektedir. Bunun yanında koyun besili ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra kurban edilebilir." dedi.

İkinci olarak Kurbanlık Hayvan Kesiminde Dikkat Edilecek Hususlarla ilgili;

"Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğer ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkarmayacağı derinlikte çukura gömülerek bertaraf edilmelidir. İnsan ve hayvan sağlığının korunması, antimikrobiyal direnç gelişimin önlenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması için profilaktik amaçlı antibiyotik kullanılmaması konusunda serbest veteriner hekimler bilgilendirilmiştir. Antibiyotik kullanımının endike olduğu durumlarda, Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce kurbanlık hayvan sevk başlangıç tarihleri ile ilaç kalıntı arınma sürelerine dikkat edilecektir." dedi.

Üçüncü olarak Etlerin Dinlendirilmesi Ve Saklanmasında Dikkat Edilecek Hususlarla ilgili;

" Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler, sıcak ve taze olduğu için (+14)-(+20)°C'de 5-6 saat dinlendirilmeli ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Kaymalık, kızartma ve haşlamalık etler ayrılmalıdır. Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve +4°C de soğutulmalıdır. Sıcak etler oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konursa, etlerdeki kasılmadan dolayı iç ısı yeterince düşmez ve et sıcak kalır; birkaç gün sonra kaba etler içlerinden bozulmaya başlar. Bu şekilde yeşillenip kokuşan etler tüketilmemelidir.

Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmalıdır. Olgunlaşmamış etler zor işlenir, iyi pişmez, sert ve lezzeti azdır. Olgunlaşmış etler daha kolay işlenir, kolay pişer, gevrek ve lezzetlidir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18°C de 6 ay saklanabilir." dedi.

İl Müdürümüz Dr. Emine SEVER, bu sene kurbanda covid-19 salgını nedeniyle eski geleneklerimizi yaşatamayacağımız için vatandaşlarımızın mutsuz olmamasını önümüzdeki süreçte kurban ruhunu yaşamaya devam edebilmemiz için bu bayramda sosyal mesafenin korunması ve maskesiz hiçbir işlem yapılmaması hususunda özellikle vatandaşlarımızı her zamankinden daha çok dikkatli olmaya davet etti.