T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ’den Gıda Alerjen Uyarılarına Yönelik Bilgilendirme Toplantısı

Yayın Tarihi : 6.03.2020

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce, Eskişehir Ticaret Odası üyesi olan toplu tüketim yeri ve gıda ambalajlama yapan işletme sahiplerine Eskişehir Ticaret Odası bünyesinde bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin kapsamı 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye sunulacak gıdaları ve mesafeli satış dâhil olmak üzere gıda satış yerlerinin sorumluluklarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

Yapılan değişikliklerde; son tüketiciye sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde gıdanın 100 g veya 100 ml' inde enerji değeri ile birlikte besin öğelerinin (yağ, doymuş yağ, trans yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz) miktarlarının yer alması zorunlu hale getirildi.

Yine aynı düzenleme ile toplu tüketim yerlerinde menü, yazı tahtası vb. aracılığıyla gıdanın adı ve alerjen madde bilgisi ile alkol ve domuz kaynaklı bileşen kullanımına ilişkin bilgilerin son tüketiciye sunulması da zorunludur.

Bu kapsamda düzenlenen eğitim toplantısına katılım sağlayan işletme yetkililerine, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Dr. Hatice OLCAY, Gıda Mühendisi Fatma ÖZENEN ve Sağlık Teknikeri Şaban BAYRAK tarafından konuyla ilgili bilgilendirme sunumları yapıldı.

Toplantıya katılan toplu tüketim yeri ve gıda ambalajlaması yapan işletme yetkililerinin sorularının cevaplanmasının ardından İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan en önemli 14 alerjenin yer aldığı "Alerjen Poster Örneği" toplu tüketim yerlerinde bulundurulması amacıyla dağıtıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine SEVER, önümüzdeki günlerde de yapılacak resmi kontrollerde tüm toplu tüketim işletmelerinde poster dağıtımına devam edileceğini belirtti.