T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüz Koordinatörlüğü’ nde “Bölgesel Proje Pazarı ve Sertifika Töreni”

Yayın Tarihi : 6.07.2019

Bakanlığımız Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığı'nca yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında "Bölgesel Proje Pazarı ve Sertifika Töreni" Eskişehir 'de düzenlendi.

04.07.2019 tarihinde düzenlenen programa Vali Özdemir ÇAKACAK, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur GÜNAY, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay DÖĞEROĞLU, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güler GÜNSOY Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Aysel ASIL, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine Sever, Kamu Kurumu Bölge ve İl Müdürleri, Eskişehir, Ankara, Sivas ve Yozgat illerinden gelen kadın çiftçiler ile sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine SEVER yaptığı açılış konuşmasında:

"Bakanlığımızca İlimizin İç Anadolu Bölgesinde Koordinatör il olarak belirlenmesinden ve Ankara, Sivas ve Yozgat illerimizden gelen siz kadın girişimcilerimizi ilimizde misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.  Program İlimiz koordinatörlüğünde Sivas, Yozgat ve Ankara illeri ile birlikte yürütülmüştür. Program kapsamında İlimizde 18-40 yaş arası 75 kadın çiftçimize KOSGEB ve İŞKUR işbirliği ile 32 saat süreli  " Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" verilmiştir.

Eğitimler sonucunda kadın çiftçilerimizin hazırladığı 75 proje, İl Jürisi tarafından incelenip değerlendirilerek ilk on proje belirlenmiştir. Sivas, Yozgat ve Ankara illerinde de aynı süreç devam etmiş olup, İl jürileri tarafından seçilen onar proje ile birlikte 4 ilden toplam 40 adet Proje görüldüğü üzere proje pazarında sergilenmektedir.

Ayrıca 4 ilimizden birazdan açıklanacak olan, ilk üçe giren projelerden; birinciye 3.000,00 TL, ikinciye 2.000,00 TL ve üçüncüye 1.000,00 TL para ödülü verilecek ve söz konusu projeler Ankara da yapılacak olan Proje yarışmasına katılmaya da hak kazanacaklardır." diyen İl Müdürümüz Dr. Emine SEVER konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Bu eğitimlerde kadınlarımızın gayretini, emeğini ve başarısını gördük, bu süreç bundan sonraki projeler için de kadın çiftçilerimize örnek teşkil edecektir. Proje hazırlayan 75 kadın çiftçimizin her birini tek tek kutluyorum ve 4 ilimizden seçilen ilk on proje sahibi kadın çiftçilerimizi ayrıca tebrik ederek bu vesileyle ülkemiz tarımına yapmış oldukları katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

Bu konuda İlimizde birlikte çalışma yürüttüğümüz İŞKUR ve KOSGEB Müdürlerimize, İlçe ve mahallelere kadar giderek eğitimleri veren hocamız Osmangazi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Musa Sayit DÖVEN' e, değerli Jüri Üyelerimize,  bu süreçte her zaman yanımızda olup desteklerini esirgemeyen Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Sayın Valimize çok teşekkür ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Bakanlığımız Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Aysel ASIL yaptığı konuşmada:

 "Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığınca kırsalda kadın girişimciliğinin özendirilmesi, desteklenmesi ve yatırım imkânlarının geliştirilmesi, uygulanabilecek girişimci kadın çiftçi projelerinin hayata geçirilmesi ile kırsalda kadın girişimciliğinin artırılması amacıyla "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" başlatılmıştır.

2019 yılında hız kesmeden devam eden projelerimiz kapsamında bu programla da Eskişehir, Ankara, Sivas ve Yozgat illerinden 240 kadın girişimci proje hazırlamıştır. Koordinatör İl olarak bizleri güzel ağırladığı için öncelikle İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne daha sonra yılmadan, yorulmadan emeğini topraktan çıkaran kadın girişimcilerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Sayın Eskişehir Milletvekili Emine Nur GÜNAY yaptığı konuşmada:

"Tarım denince akla toprak geliyor, yetiştirmek geliyor, büyütmek, emek geliyor, ektiğini biçmek geliyor. Kadın denince de büyüten, yetiştiren, topluma kazandıran aldığını doğaya, dünyaya geri veren geliyor. Toprak ile kadın, birbirine bu kadar benzer bu kavramlar bir araya gelince ise akla güç geliyor, güçlenmek geliyor.

Kadınların üretim sürecine ve kırsal kalkınmaya sağlayacağı katkı bakımından hak ettikleri yeri almaları ve bunun sürdürülebilirliğinin olması için uygulamaya konulan her projenin yanındayız. Bu vesileyle emek veren girişimci kadınlarımıza ve bir kadın olarak Eskişehir'de bu konuya öncülük eden İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine SEVER' e ayrıca çok teşekkür ediyorum." dedi.

Sayın Vali Özdemir ÇAKACAK konuşmasında:

"Elinin değdiği her işte bereket olan siz değerli girişimci kadınlarımızın, sertifika töreninin ve proje pazarının heyecanına ortak olmaktan memnuniyet duyuyorum. Gerek, "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" ni tamamlayıp sertifika almaya hak kazanan hanım kardeşlerimi, gerekse Bölgesel Proje Pazarı'nda projeleri sergilenecek hanım kardeşlerimi tebrik ediyorum. Sertifikalarının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.

Konuşmalardan sonra sırasıyla Ankara, Sivas, Yozgat ve Eskişehir ilimizden dereceye giren ilk üç proje sahibi kadın çiftçilere sertifika, plaket ve hediyeleri ile geriye kalan proje sahibi kadın çiftçilere de sertifika ve hediyeleri Vali ÇAKACAK, Eskişehir Milletvekili GÜNAY, Daire Başkanı ASIL ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü DÖĞEROĞLU tarafından verildi.

İlimizde 1. seçilen proje Münevver Kepenek'in hazırladığı "Kozkayı Harman Yeri Geleneksel Doğal Köy Ürünleri Sofrası", 2.seçilen proje Burcu TUNCER' in hazırladığı  "Burcu' dan Kurular" ve 3. Seçilen proje Özlem SEZEN' in hazırladığı "Şirinler Çileği" projesi olarak açıklandı.

Daha sonra her ili temsilen dereceye giren 10 projenin sergilendiği Proje Pazarı'nın incelenmesiyle tören sona erdi.