T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Eskişehir’de Kurbanlık Hayvan Sıkıntısı Yok

Yayın Tarihi : 3.07.2019

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine SEVER yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamalarda:

"Eskişehir de kurbanlık hayvan sıkıntımız yoktur. İlimizde yaklaşık 170.000 Büyükbaş ve 1.000.000 Küçükbaş hayvan mevcudumuz vardır, hayvan varlığımız her geçen gün daha da artmaktadır. İlimizde geçen sene Kurban Bayramında 12.137 Büyükbaş ve 50.630 küçükbaş hayvan kesimi yapıldı, bu sene de Kurban Bayramı için 17.646 Büyükbaş ve 70.734 Küçükbaş hayvan kesime hazır durumdadır. Ayrıca büyükbaşta 10.000 küçükbaşta ise 12.000 civarında kurbanlık hayvan İl dışına sevk edebilecek durumdadır. Kurbanlık hayvan varlığımız İlin ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Eskişehir bu yıl da en rahat bayramlarından birini yaşayabilecektir. Hayvancılıkla ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir. Aşılama ve küpeleme işlemlerimiz sağlık ekiplerimizce düzenli olarak yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmalarda, biz hayvan sayılarımızı teyit etmekte ve durumumuzun ne olduğunu izleyebilmekteyiz.

Küçükbaş hayvan olarak yukarıda belirttiğimiz gibi yaklaşık 1.000.000 hayvanımız mevcuttur. Küçükbaş hayvanların kurbanlık olarak kesilebilir olması için gereken özelliklerinden biri 1 yaşını doldurmuş ya da o yılın kuzusu anasının boyuna gelmiş olmasıdır. Yani küçükbaş hayvan varlığımızın damızlık hariç büyük bir kısmını istersek hemen kurbanlık olarak kesebiliriz.

Şuan karkas kesimlerin Küçükbaşta 40 TL, Büyükbaşta 32 TL olup; canlı baskül satışları ise Küçükbaşta 18 TL, Büyükbaşta 20 TL civarlarındadır. Geçen seneki rakamlara göre şu an baskül ağırlık satışları % 2-3 lük bir artış göstermektedir. Ancak ticaret, arz talep meselesidir. Çok aşırı bir talep olursa fiyat yükselir çok fazla arz olursa da fiyatı düşürür.

Karkas ağırlığımız Büyükbaşta 300 kg, küçükbaşta 20 kg civarında olup ülke ortalamasının üzerindeyiz. Biz hem mera hem de besi yemi ile hayvanlarımızı beslemekteyiz. Ülkemizin doğusunda bulunan hayvanlar sürekli merada beslendiğinden, sürekli dağ taş gezdiklerinden etleri serttir. Oysaki bizim hayvanlarımızın eti hem daha lezzetli hem de daha yumuşaktır. Aynı zamanda etin kalitesi de oldukça yüksektir." diyerek İl Müdürümüz Dr. Emine SEVER konuyla ilgili açıklamalarını sonlandırdı.