T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çiğ Süt Hastalıktan Ari ve Onaylı İşletmelerde Üretilmeli

Yayın Tarihi : 12.03.2019

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine SEVER, Çiğ sütün hastalıktan ari ve onaylı işletmelerde üretilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

İl Müdürümüz Dr. Emine SEVER, 2017 yılında yürürlüğe giren "Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ" hükümlerine göre toplu tüketim yerlerinde satışa sunulan çiğ sütlerin hastalıktan ari işletmelerden temin edilmesi zorunluluğu getirildiğini belirterek, İlimizde hastalıktan ari 5 İşletme olduğunu ve onaylı çiftlik sertifikasına sahip işletme bulunmadığını ifade etti.

Hastalıktan ari olmayan işletmelerde üretilen çiğ sütlerin ilimizde ortalama 1,80 litre/TL'ye, hastalıktan ari ve onaylı işletmelerde üretilen çiğ sütlerin ise piyasada ortalama 3,50 litre/TL'ye satıldığını ifade eden İl Müdürümüz Dr. Emine SEVER, ayrıca hastalıktan ari işletmelerde üretilen çiğ sütlerin herhangi bir ısıl işleme gerek kalmadan, soğuk zincir uygulanarak hijyenik bir şekilde tüketicilere ve toplu tüketim yerlerinde satışa sunulabileceğini belirtti.

Piyasada ısıl işlem görüp, pastörize olarak satılan sütlerin de çiğ süt gibi algılandığını, ısıl işlem görmüş sütlerin steril olarak belirli hastalık etmenlerini taşımadığını ancak çiğ süt kadar da dokunulmamış ve doğal olmadığını belirten İl Müdürümüz SEVER, sokak sütlerinin ise doğal olmalarına rağmen soğuk zincir altında tüketiciye ulaştırılamadıkları ve açıkta satıldıkları için sağlıksız ve hastalık etmenleri konusunda güvenilir olmadığını ifade etti.

İl Müdürümüz SEVER, Ülkemizden Avrupa Birliğine süt ve süt ürünleri ihracatı yapılabilmesi için de, süt işleme tesislerinin, süt sağladığı çiftliklerin öncelikle "Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası"na, sonrasında ise 2012/18 sayılı "AB'ye Süt Ürünleri İhracatı" Genelgesi kapsamında "Onaylı Çiftlik Sertifikasına" sahip olmaları gerektiğini ifade etti.

Hayvancılık İşletmelerinin ari ve onaylı işletme statüsüne geçtiklerinde işletmedeki hayvan başına 450,00 TL destek alacaklarını ifade eden İl Müdürümüz SEVER, üreticilerimizin ürettikleri çiğ sütü yaklaşık iki kat daha yüksek fiyata satabileceklerini ve damızlık hayvan satışlarından elde edecekleri kazançlarının da artacağını belirtti.

İlimizdeki hayvancılık İşletmelerimizin ari ve onaylı işletme statüsüne geçmeleri için İl Müdürlüğümüzce yetiştiricilerimize bilgilendirme ve Hayvan Yetiştirici Birlikleriyle birlikte ortak akıl çerçevesinde gerekli çalışmaların yapılacağını belirten SEVER, İlimizde hastalıktan ari ve onaylı işletme sayısının artırılmasıyla hem sağlıksız olarak açıkta satılan sokak sütçülüğünün önüne geçileceğini ve hem de tüketicilerimizin sağlıklı ve hijyenik olarak çiğ süt tüketebileceklerini ifade etti.