T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ESKİŞEHİR’DE KIZARTMA YAĞI DENETİMİ

Yayın Tarihi : 26.01.2024

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, özellikle fast food tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilecek riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığının ve tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunmasını sağlamak amacıyla toplu tüketim işletmelerinde kızartma yağlarına yönelik resmi kontrol gerçekleştirdi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrol görevlileri tarafından yıl boyunca yürütülen risk esaslı rutin denetimlere ek olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı “fast food tarzı işletmelerde kızartmada kullanılan yağlara yönelik toplu tüketim yerlerinin denetlenmesi" faaliyeti kapsamında resmi kontroller yapılmaktadır.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün önemli faaliyet alanlarından biri olarak görülen bu kontroller, tarladan sofraya kadar gıdanın her adımını kontrol altında tutmak ve güvenilir gıdayı vatandaşlara sunmak amacıyla gerçekleştirilen rutin kontrolleri destekleyen önemli bir adım olarak  görülmektedir.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştirilen resmi kontrollerde; özellikle fast food tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan gıda işletmelerinde ürün hazırlamada kullanılan kızartma yağlarının Bakanlığımız tarafından hazırlanan özel hijyen şartlarının belirlendiği mevzuata uygunlukları titizlikle kontrol edilmektedir. İşletmelerde kızartma ünitelerinde ürün hazırlamada kullanılan kızartma yağlarının sıcaklıkları, polar madde değerleri ve asit sayısı değerleri tüketime sunulan gıdaların güvenilirliğini belirleyen önemli kriterler arasında yer almaktadır. Yapılan resmi kontrollerde kızartma yağlarının sıcaklık kontrolleri, İl Müdürlüğü tarafından resmi kontrollerde kullanılan, kalibrasyonları düzenli yapılan uzaktan ölçüm yapabilen termometrelerle yapılmaktadır. Ayrıca kullanılan yağın özel hijyen gereklilikleri arasında yer alan polar madde değeri ile ilgili polarimetre ölçümleri kontrol edilerek kızartma yağlarından numune alımları ile resmi kontroller etkin bir şekilde yürütülmektedir.

Eskişehir ilindeki toplu tüketim yerlerine yönelik resmi kontrollerimiz genel hijyen gerekliliklerinin kontrolü, güvenilir gıdanın sunulması sırasında muhafaza ve hazırlama şartlarının kontrolü, personel, ekipman hijyeni yanında tüketime sunulan gıdaların özel hijyen gereklilikleri ile ilgili yıl boyunca resmi kontrollerimiz risk esaslı devam edecektir.

            Toplumumuzun güvenli gıda tüketimi hakkında bilinçlenmesi ve bu konuda duyarlı davranması, daha sağlıklı bir yaşam sürmemize önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu süreçte tüm vatandaşlarımızın desteğine ve işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle halkımızın daha güvenilir gıdaya ulaşabilmeleri için denetimler sürdürülürken tüketicilerin de karşılaştıkları gıda güvenliğini tehdit eden olayları ALO 174 Gıda Hattı'nı arayarak bildirmeleri yapılan denetimlerin etkinliğini arttıracaktır. ​