T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇİFTELER’E%70’İ HİBE AYÇİÇEĞİ TOHUMU

Yayın Tarihi : 4.04.2023

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 31 Mart 2023 Cuma günü Çifteler İlçesi'nde Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE)" Projesi kapsamında desteklenen "Ayçiçeği Üretimini Zirveye Taşıyoruz Projesi" kapsamındatohum teslim töreni düzenlendi. Söz konusu töreneÇifteler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Asuman Cansu,projede görevli İl ve İlçe Müdürlüğü personeli ve projeden faydalanan çiftçiler katıldı.

Proje ile 1400 dekarlık tarım arazisinin üretime kazandırılmasıamacıylaÇifteler İlçesinde 26çiftçiye 700kg Ayçiçeği (Gündöndü) tohum desteğisağlandı.Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE)" Projesi kapsamında 2023 yılında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce uygulanması planlanan, İl Müdürlüğü proje ekibi koordinatörlüğünde İlçe Müdürlükleri ile beraber çiftçilerin talepleri doğrultusunda hazırlanıp Bakanlığa sunulması sonucunda, yapılan değerlendirmede Eskişehir'de ilkbahar döneminde uygulanmak üzere 3 proje desteklenmeye hak kazandı. Bu kapsamda yer alan projelerden olan Eskişehir'de "Ayçiçeği Üretimini Zirveye Taşıyoruz Projesi" ile Beylikova, Tepebaşı, Günyüzü, Odunpazarı, Seyitgazi ve Çifteler ilçelerinde Proje ekibince belirlenen şartları taşıyan 223 çiftçiye 4260 kg ayçiçeği tohumu desteği verilerek 8520 dekar alanda ayçiçeği üretimi gerçekleştirilecektir. %70'i Tarım ve Orman Bakanlığı, %30'u çiftçi katkısı ile temin edilen 2 Milyon TL. bütçe ile 8520 dekarlık tarım arazisi, ayçiçeği ekilerek üretime kazandırılacaktır.

Eskişehir, ayçiçeği üretiminde önemli bir yere sahip olup; üretimdeki payını Bakanlığımızın da katkılarıyla yıllar itibariyle daha üst seviyelere taşıma eğiliminde olmuştur. Bu bağlamda İlimizde 2004 yılında 63.900 dekar üretim alanı ve 13.658 ton üretim miktarı bulunan  ayçiçeği üretimi; 2022 üretim sezonu sonunda alan bazında %300 gibi bir artışla 176.082 dekarlık üretim alanına, ürün bazında ise %400 gibi önemli bir artışla 55,142 ton üretim miktarına ulaşmıştır.