T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİ İŞLEYEN TESİSLERE HİBE DESTEĞİ

Yayın Tarihi : 18.01.2023

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tıbbi ve Aromatik Bitkileri İşleyen Tesislere yönelik hibe desteği duyurusu yaptı.

 

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yeni tesis, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve modernizasyonuna hibe desteği verilecektir.

 

Başvurular 09.12.2022 - 10.02.2023 tarihleri arasında veri giriş sisteminden yapılacaktır.

 

Başvuru için linke tıklayınız.

https://hibedestek.tarimorman.gov.tr/Tarim/onlinebasvuru.aspx?tip=3

 

Tıbbi ve aromatik özelliği olan bitkilerin işlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve depolanması konularının tamamını içeren tesisin inşası ile makine ve ekipman alımı bir bütün olarak hibe desteği kapsamındadır.

Destek kapsamında olan tıbbi aromatik bitkiler; adaçayı, alıç, aloe vera, altın otu, anason, aronya, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çobançantası, çörekotu, çöven, dağ çayı, defne, dereotu, devedikeni, domuz turpu, ebegümeci, ekinezya, eşek hıyarı, fesleğen, geven, goji berry, göl soğanı, gümüş düğme, hardal, haşhaş, hatmi, hint yağı, hodan, hünnap, ıhlamur, ısırgan otu, kapari/kebere, karaasma, karabuğday, karahindiba, kekik, kırmızı biber, kısa mahmut, kimyon, kişniş, kuşburnu, kuzukulağı, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, meryem ana, mersin, meyankökü, nane, nezle otu, oğul otu, öksürük otu, pelin, pire otu, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu, şeker otu, şevketi bostan, üzerlik otu, vanilya, yaban mersini, yağ gülü, yüksükotu, zencefil ve zerdeçaldır.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin işleyen tesislerin yapımı için konusuna göre Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı kamudan bağımsız tüzel kişiler ile kamu görevlisi olmayan tüm gerçek kişiler başvuruda bulunabilirler.

Başvuru yapılacak yer başvuru sahiplerine ait olabileceği gibi 5 yıl süreyle kiralanarak proje uygulamak mümkün olmaktadır.

B iş planı kapsamında değerlendirilen projelerin hibe esas tutarı 50.000 TL-1.000.000 TL arasındadır.

Yapılacak yeni tesisler için 7 milyon TL'ye, kısmen yapılmış tesislerin tamamlanması için 5 milyon TL'ye, mevcut tesislerin kapasitelerinin artırılması veya teknolojilerinin yenilenerek modernizasyonu için 4 milyon TL'ye kadar proje hazırlanabilir.

 

Üreticiler teknik destek ve ayrıntılı bilgi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü, İl Proje Yürütme Birimine başvurabilirler.