T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIMSAL DANIŞMANLIK TEKNİK KOMİTESİNDEN ÖNEMLİ VURGU

Yayın Tarihi : 16.12.2022

"Tarım Sektöründe Başarılı Olmanın Anahtarı: Tarımsal Danışmanlık"

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kütahya Yolu Hizmet Binası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Tarımsal Yayım Danışmanlık İl Teknik Komitesi Üyeleri bir araya geldi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Veteriner Hekimleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Tepebaşı, Odunpazarı ve Çifteler Ziraat Odası Başkanlıkları, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Pancar Ekicileri Kooperatifi ve İnönü Süt Üreticileri Birliği temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; daha önce alınmış olan kararlar sonucunda yapılan çalışmaların yanında, tarım yayımcısı ve danışmanlarına verilecek eğitimlerin konuları görüşüldü. Bununla beraber daha sağlıklı ve verimli bir tarımsal üretim için tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin önemine vurgu yapılarak bu hizmet alımının nasıl yaygınlaştırılabileceği konusunda istişarelerde bulunuldu.

Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri

Tarımsal danışmanlık hizmetleri; tarımsal işletme sahiplerinin, tarımsal üretim, işleme ve pazarlama sürecinin bütün aşamalarında karşılaştıkları problemler ve bunların birbirleriyle ilişkileri hakkında bilgi sahibi olmalarını, kendilerine geliştirilen teknolojileri kullandırmak suretiyle, bu problemleri çözebilecek bilgi ve beceri kazandırılmasını ve kırsal alanda yaşam standardının yükseltilmesini amaçlayan tarımsal işletme sahiplerinin eğitimi, yayım ve danışmanlık ve bilgilendirme faaliyetleridir. Tarımsal yayım ve danışmanlık sistemi ile tarımsal üretim faaliyetlerinde bulunan tarımsal işletme sahiplerinin üretim teknikleri ve yöntemleri konusundaki bilgi ve uygulama ihtiyaçlarının; yerinde, zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması, yeni teknoloji ve ürünlerden haberdar olması, tarımsal üretimde tarladan sofraya gıda güvenliği, üretimde kalite ve verimliliğin artırılması, bitki ve hayvan sağlığı, çevrenin ve doğal kaynakların korunması amaçlanmaktadır.

Tarımsal danışmanlık, tarımsal üretim faaliyetlerinde yardımcı olan bir hizmettir. Bu hizmet, tarım alanında çalışan veya tarım ürünleri üreten çiftçilere veya kuruluşlara, tarım ürünlerinin verimli ve kaliteli bir şekilde üretilmesi için gerekli olan bilgi ve desteği sağlar.

Tarımsal danışmanlık, tarımsal üretimin çeşitli aşamalarında faydalı olabilir. Örneğin, tarım alanının seçimi ve tarım için uygun bitki türlerinin belirlenmesi aşamasında danışmanlık hizmeti alınabilir. Ayrıca, tarım ürünlerinin yetiştirilmesi sırasında meydana gelebilecek sorunları önlemek ve çözmek için de danışmanlık hizmeti alınabilir.

Tarımsal danışmanlık hizmeti, tarım alanında çalışan çiftçilere ve kuruluşlara zaman ve para tasarrufu sağlar. Ayrıca, tarım ürünlerinin verimliliğini ve kalitesini artırır ve tarım alanındaki çeşitli sorunları çözmeye yardımcı olur. Bu nedenle, tarımsal danışmanlık hizmeti oldukça önemlidir ve tarımsal üretim faaliyetlerinde "Tarım Sektöründe Başarılı Olmanın Anahtarı"dır.

Bu kapsamda tarımsal işletme sahiplerinin ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacı ile "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik" hazırlanmıştır. Yönetmelik kamu yayım hizmetleri ve sivil toplum örgütleri, ziraat odaları, tarımsal danışmanlık şirketleri, serbest tarım danışmanlarınca yerine getirilecek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak; ilke kural belirleme, strateji ve program geliştirme, yönlendirme, özendirme, eğitim, sertifikalandırma, belgelendirme, görev ve sorumluluk tanımlama, izleme, değerlendirme, denetim ve yaptırım uygulama görevleriyle ilgili usul ve esasları, tarımdan girdi alan ve tarıma girdi veren kuruluşların ticari faaliyetleri çerçevesinde yapacakları çiftçi bilgilendirme faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Tarım Danışmanı kimdir, ne iş yapar?

            Tarım danışmanı sivil toplum örgütlerinde, ziraat odalarında ve tarımsal danışmanlık şirketlerinde istihdam edilen veya tarımsal danışmanlık hizmeti yürütmek üzere kendi nam ve hesabına çalışan mevzuat çerçevesinde belirtilen hükümlere göre sertifikalandırılmış kişilerdir. Her şeyden önce tarım danışmanı; Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu mevzuatlar doğrultusunda çalışmalarda bulunan ve üreticinin her zaman ve her fırsatta kendisine ulaşabildiği kişidir.

Danışman; zaman mefhumu düşünmeden 7/24 esasına göre hizmet verdiği üreticisinin işletmesinde, ahırında, ağılında, tarlasında, serasında, bağında, bahçesinde ve de su ürünü ürettiği tesisinde görev yapan ve de doğru, ekonomik, güvenilir ürün üretimine katkı veren meslek mensubudur. Bütün bu işi ve işlerin karşılığında hizmet verdiği üreticiden ücret talep etmeyen kişidir. Bu ücreti yine Bakanlığın her yıl belirlediği danışmanlık hizmet destekleri karşılığında yapan meslek mensubudur.

Tarımsal Danışmanlık Hizmeti Veren Kişi ve Kuruluşların ve Danışmanlık Hizmeti Alan Tarımsal İşletmelerin Sahipleri Destekleniyor

            Mevcut mevzuat çerçevesinde yetkilendirilmiş tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlardan danışmanlık hizmeti alan tarımsal işletmelerin sahiplerine veya üretici örgütlerine yönelik olarak Bakanlık tarafından yayım ve danışmanlık destekleri yapılmaktadır. Her yıl yayımlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ doğrultusunda yetkilendirilmiş Ziraat Odalarına, Üretici Birliklerine, Kooperatiflere ve Serbest Tarım Danışmanlarına destekleme ödemesi şeklinde devam edilmektedir.

Tarımsal danışmanlık hizmeti vermek isteyen kişi ve kuruluşlar ile bu hizmeti almak isteyen çiftçiler ayrıntılı bilgi için Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne müracaat edebilir.