T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

TKDK BAŞKANINDAN ESKİŞEHİR’E ZİYARET

Yayın Tarihi : 6.09.2024

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı, Eskişehir ziyareti kapsamında, beraberinde İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Dr. Uğur Sağlam, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt ve teknik personel ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'müz bünyesinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) çerçevesinde desteklenen ve şehrin tarım alanında öncü olan tarımsal üretime yönelik işletmeleri ziyaret ederek işletme faaliyetlerini yerinde inceledi.

Ziyaretlerine, ilk olarak Eskişehir'in ilk sperma üretim merkezi olan ve hastalıktan ari statüsüne sahip Reprotech Sperma ve Embriyo Üretim Merkezi ile başlayan Dr. Antalyalı, burada sperma ve embriyo üretim faaliyetlerini yerinde gözlemledi. Ardından bir başka hastalıktan ari ve AB onaylı hayvancılık işletmesi olan Karaöz Çiftliği ziyareti ile devam etti.

Dr. Antalyalı, saha ziyaretleri arasında Eskişehir Tarım Fuarı'nın açılışına katılarak, burada, TKDK Eskişehir İl İrtibat Ofisi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve çeşitli kooperatiflerin stantlarını Eskişehir Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik ile birlikte ziyaret etti. Fuar programının ardından Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret eden Dr. Antalyalı, Eskişehir'in ilk kez IPARD Programı destek kapsamına alınmasıyla ilgili çalışmaları Vali Aksoy'a aktardı.Dr. Antalyalı akabinde 'IPARD III Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ziyaretinde ise Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş ile bir araya gelen Dr. Antalyalı, ildeki hayvancılık faaliyetleri ve IPARD Programı kapsamında desteklenecek sektörler hakkında görüş alışverişinde bulundu. İş birliği çalışmalarındaki hassasiyetlerinden dolayı İl Müdürü Gümüş'e teşekkür etti.

TKDK Eskişehir İl İrtibat Ofisi personeli ile bir araya gelen Dr. Antalyalı, ildeki faaliyetler hakkında brifing aldı ve personele başarılar diledi.

Son olarak, Eskişehir'de 200 ton/saat kapasiteli Altınbilek Mısır Kurutma tesisini ziyaret eden Dr. Antalyalı, sektörel gelişmeler ve üreticilerin ihtiyaçları üzerine istişarelerde bulundu.

Ziyaret, Eskişehir'de tarım ve hayvancılık sektöründe önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştirilmiş olup, önümüzdeki süreçte TKDK aracılığıyla uygulanmaya başlanacak IPARD III destekleri ile beraber ildeki tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik yatırımların ve kazanımların daha ileri seviyeye çıkarılması beklenmektedir.

Program kapsamında ziyaret edilen ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bünyesinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) çerçevesinde desteklenen ve Eskişehir'in tarım alanında öncü olan Reprotech Sperma ve Embriyo Üretim Merkezi, Karaöz Çiftliği ve Altınbilek Mısır Kurutma Tesisi işletmeleri ile ilgili olarak;

İki yıldır faaliyette olan Eskişehir'in ilk sperma üretim merkezi ve hastalıktan ari statüsüne sahip Reprotech Sperma ve Embriyo Üretim Merkezi, 3 simental ırkı boğa ile aylık 6 bin payet sperma üretimi gerçekleştirmektedir. Ayrıca, son 3 ayda işletmeye temin edilen 40 Jersey ırkı dişi sığır ile embriyo üretim başvurusunda bulunulmuş olup, bu süreç son aşamaya gelmiştir. İzinlerin tamamlanmasıyla birlikte, işletme Türkiye'nin ilk özel sığır embriyo üretim merkezi olma yolunda ilerlemektedir. Hastalıktan ari işletme sertifikası bulunan bu tesis, AB onaylı işletme statüsüne geçiş sürecini de sürdürmektedir.

Hastalıktan ari olan Karaöz Çiftliği işletmesi, başlangıçta hobi amaçlı olarak 3 Jersey ırkı büyükbaş hayvanla üretime başlamış, zamanla ticari bir işletmeye dönüşmüştür. Hayvan refahına büyük önem veren bu işletme, yakın gelecekte yurtdışına süt ihracatı yapabilecek seviyeye gelmiştir. İşletme sahibinin kızı Ayşe Hanım ise veterinerlik eğitimi almakta olup, okul dışındaki zamanını işletmede geçirmektedir. Bu işletme, yalnızca Jersey sütü üretmekte olup, üretilen sütün %7-8 yağ oranına ve A2 protein özelliğine sahip olması nedeniyle büyük talep görmektedir. Ayrıca, laktoz intoleransı veya inek sütü alerjisi olan kişiler, bu sütün rahatlıkla tüketilebildiğini ifade etmektedirler.

Altınbilek Mısır Kurutma Tesisi 1974 yılında kurulan ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde bugüne kadar faaliyet gösteren tesis, 100 bin ton kapasiteli tahıl depolama ve mısır kurutma alanında hizmet vermektedir. Tesiste, KKYDP 14.3 Etap kapsamında sağlanan 3.254.634,20 TL hibe desteği ile 200 ton/saat kapasiteli bir mısır kurutma tesisi kurulmuştur.