T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRÜ GÜMÜŞ’TEN KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “Kurban Bayramı İçin Her Türlü Hazırlık Yapıldı, Gerekli Önlemler Alındı”

Yayın Tarihi : 14.06.2024

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş Kurban Bayramı dolayısıyla ilimizde geçici kurban kesim yerleri ve yol kontrolleri konusunda açıklamalarda bulundu.

İl Müdürü Gümüş; karayolları üzerinde ekiplerimizce yol kontrolleri yapıldığını belirterek, kayıtsız, küpesiz, aşısız, hasta ve kurbanlığa uygun olmayan hayvan sevklerinin belirlenmesi durumunda gerekli yasal işlemlerin yapılacağını ve bu tür hayvanların kurban olarak kesilmesinin önüne geçileceğini ifade etti.

Kurban Bayramı süresince,  İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca belirlenmiş; 243 adedi Tepebaşı ilçesinde, 175 adedi Odunpazarı ilçesinde olmak üzere tüm ilçelerde geçici kurban kesim yerlerinde 71 Resmi Veteriner Hekim görevlendirildiğini ve mesai mefhumu gözetmeden kontrollerin devam edeceğini belirtti.  Burada görevli personellerin kurbanlık hayvanların kesim öncesi, kesim anında ve kesim sonrasındaki tüm kontrollerinin yapılacağını söyledi. 

Kurban etlerinin dinlendirilmesi ve saklanmasında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili olarak; kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler için soğutma işlemi vakit geçirilmeden başlatılması gerekmektedir. Sakatatlar 3°C'ye, diğer etler 7°C'ye veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulmalı ve muhafaza edilmelidir. Sıcak etlerin oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konulması durumunda etlerdeki kasılmadan dolayı iç ısının yeterince düşmeyeceğini ve etlerin sıcak kalması halinde birkaç gün sonra içlerinden bozulmaya başlayacağını ifade eden İl Müdürü Gümüş,  bu şekilde yeşillenip kokuşan etlerin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca etlerin kolay işlenip, daha çabuk ve lezzetli olması için 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmasının daha uygun olacağını belirtti.

İl Müdürü Gümüş etlerin saklanması konusunda ise; taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 °C'de 6 ay saklanabilir. Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda bir yıl saklanabilir. Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Sakatatların çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Gümüş bu nedenle kurbanlıkların bu kısımlarının kısa sürede tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde kurbanlarını kesebilmeleri için, İl ve İlçe Müdürlüklerimizce her türlü hazırlığın yapılarak, mevzuat çerçevesinde gerekli önlemlerin alındığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını tebrik ederek, mutluluk ve huzur içinde geçirmelerini temenni etti.

​