Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) yapılan değişikler hakkında İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personeli ile Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinden mahalle muhtarlarına bilgilendirme toplantıları düzenlendi.
Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Yapılan değişiklik ile;
- ÇKS başvuru süresi daha başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi amacıyla 10 aydan 4 aya düşürüldü. Önceki düzenlemede bir önceki yılın 1 Eylül tarihinde başlayıp üretim yılının 30 Haziran tarihinde sona eren 10 aylık ÇKS başvuru süresi, 4 aya düşürülerek 31 Aralık tarihine çekildi.
- 2023 üretim yılına ait ÇKS başvuruları 1 Eylül - 31 Aralık 2022 tarihleri arasında yapılacak olup, 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimiz ürün değişiklik bildirimlerini Şubat ayı içerisinde yapabilecektir.
- Ziraat Odalarından her yıl alınan Çiftçi Belgesi tüm başvurular için sadece ilk başvuruda alınacaktır.
- Ürün beyan formlarındaki muhtar ve 2 azanın imzasını muhtarlarımızın da talepleri doğrultusunda, çiftçilerimizin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla kaldırılmıştır. ÇKS'de ürün güncellemesi yapacak çiftçiler artık Ekim ayı itibariyle başvurularını e-Devlet üzerinden de yapabilecektir.
- Bu hizmetten ürün güncellemesi yapacak çiftçiler yararlanacak olup, arazi bilgilerinde değişiklik yapacaklar ve ilk defa ÇKS'ye kayıt olacak çiftçiler ise İlçe Müdürlüğüne başvuru yapacaktır.
- Üretim yılına ilişkin başvuru yapan çiftçiler, e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi alabilecektir. Bu belge resmi nitelikte olacak, ayrıca bir onay aşamasına ihtiyaç duyulmayacaktır. e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyecektir.
- Daha önce ziraat odalarından her yıl alınan "Çiftçi Belgesi", sadece ÇKS'ye ilk defa başvuran çiftçilerden istenecektir.
- Çiftçilerin arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 TL arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretleri, beyan etmeleri halinde peşin alınmayacak ve kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden mahsup edilecektir.
Çiftçi Kayıt Sisteminde yapılan değişiklikler hakkında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş: "Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi Çiftçi Kayıt Sisteminde yapılan değişiklikler hakkında detaylı açıklamalarda bulunmuştur. ÇKS'ye başvurular e-Devlet üzerinden gerçekleştirilerek üreticimize emek ve zaman tasarrufu sağlayacaktır. ÇKS'deki başvuru süreç ve şartlarında getirilen düzenlemeyle dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlanmıştır. Yani çiftçimiz, dijital çağın imkânlarından faydalanacak, daha kolay bir süreç izleyerek başvurusunu yapacak ve Bakanlığımız da ÇKS verilerini kullanarak üretim planlamasına zemin hazırlayacaktır. e-Devlet Kapısı hizmetinden arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan, sadece ürün güncellemesine gidecek çiftçiler yararlanabilecektir. Hem gerçek hem de tüzel kişiliğe haiz çiftçilerin yararlanacağı sistem kolayca kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. e-Devlet Kapısı'ndan başvuruların süreç içinde gelişerek çiftçimizin iş yükünü azaltacak şekilde güncelleneceğini hep birlikte göreceğiz. e-Devlet'ten başvuru yapmak çiftçilerimiz için sadece bir seçenektir. İsteyen çiftçilerimiz İlçe Müdürlüklerimize gelerek başvurularını yapabilirler. Ürün beyan formlarındaki muhtar ve 2 azanın imzası, muhtarlarımızın da talepleri doğrultusunda çiftçilerimizin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla kaldırılmıştır" diye konuştu.
2023 Üretim Yılı İçin Başvurular 31 Aralık'ta Sona Erecek
Daha önce ziraat odalarından her yıl alınan "Çiftçi Belgesi", sadece ÇKS'ye ilk defa başvuran çiftçilerden istenecektir. Çiftçiler başvuru yaparken aktif olarak ziraat odasına üye olduğunu beyan edeceklerdir. Halen 1 Eylül'de başlayıp sonraki yılın 30 Haziran'ında son bulan, yani 10 ay süreyle devam eden başvuru süresi, başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya düşürülmüştür. Yani 2023 üretim yılı için başvurular 1 Eylül 2022 tarihinde başlamış olup 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Her yıl başvuru tarihleri bu şekilde uygulanacaktır. 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimiz, ürün değişiklik bildirimlerini Şubat ayı içinde yapabilecektir. Üretim yılına ilişkin başvuru yapan çiftçiler, e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi alabilecektir. Bu belge resmi nitelikte olacak, ayrıca bir onay aşamasına ihtiyaç duyulmayacaktır. e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyecektir. Çiftçilerin arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 TL arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretleri, beyan etmeleri halinde peşin alınmayacak ve kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden mahsup edilecektir.
e-Devlet Üzerinden ÇKS'ye Kayıt Aşamaları:
Çiftçimiz;
- e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar.
- Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır.
- Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir.
- Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır.
- Aydınlatma metni okunur ve aşağıda bulunan 'Onaylıyorum' kutusu işaretlenerek 'Devam Et' butonuna tıklanır.
- Açılan sayfada ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgiler görüntülenir ve iletişim bilgileri kontrol edilir. İhtiyaç halinde bu ekran güncellenir.
- Çiftçinin en güncel ÇKS kaydındaki arazi bilgileri görüntülenir ve gerekirse ürün bilgileri 'Ürün Bilgisi Değiştir' butonu ile güncellenir.
- Son ekranda başvuruya ait tüm bilgiler görüntülenir. Başvuruya ait ilk destek ödemesinden mahsup edilecek başvuru ücreti görüntülenerek onaylanır ve başvuru tamamlanır.
- Tamamlanan başvuruları görüntülemek için 'Başvuru Listesi' butonuna tıklanır. Başvuruların listelendiği ekrandaki 'Başvuru Durumu' sütununda başvurunun durumu görüntülenebilir. Tamamlanan başvurular İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin değerlendirilmesi aşamasına geçer.