TÜYAP Eskişehir 4’üncü Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, Eskişehir Ticaret Odası TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı.
Açılış töreninin ardından Eskişehir Valisi Sayın Hüseyin Aksoy beraberindeki protokol üyeleri ile fuar alanındaki stantları ziyaret etti.
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş açılış töreni sonrasında yaptığı açıklamada; “ Eskişehir Tarım Fuarı bölgesinde gözde olmaya devam ediyor. Bu sene ilgi o kadar yoğun ki fuar alanının dışına taştık. Öncelikle fuarımızın çiftçilerimize, ilimiz tarımsal sanayisine, tüccarlarımıza ve esnafımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İlimizde biliyorsunuz fuarımız bir taraftan festival havasında geçiyor. Çiftçilerimizin kazançları arttıkça fuara ilgi daha da çok artıyor. Bu yıl da mahsulümüz çok bol ve bereketli oldu. Makine-ekipman anlamında tarımda sanayi ürünlerinin veya mekanizasyon anlamında da daha yüksek teknoloji kullanımına devam ediyoruz. Bu anlamda İl Müdürlüğümüzce, Bakanlığımız destekleri kapsamında kırsal kalkınma yatırımlarıyla çiftçilerimize makine-ekipmanda ve sulama yatırımlarında % 50 hibe desteği sağlıyoruz. Tarım, hayvancılık ve gıda bölümlerinden mezun olmuş lise, yüksekokul veya üniversite mezunlarımıza kişi başı 250 bin liraya kadar hibe desteği sağlıyoruz. Şu ana kadar 2.800 projemiz oldu. Bizim bu projelerimize de % 50 hibe desteğiyle 193 Milyon TL nakit ödeme desteği sağladık. Bunun dışında çiftçilerimize toplamda 3 Buçuk Milyar TL'lik hibe desteğimiz oldu. Bunun yanında tarım arazilerimizin, atıl arazilerimizin tarıma kazandırılması kapsamında da sadece son iki yılda uygulamış olduğumuz projelerle doğrudan çiftçimize hibe şeklinde tohum, fide, fidan verdik. Böylece 120 bin dönüm arazimizi tarıma kazandırmış olduk. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz hem toplulaştırma çalışmaları yapıyor, hem de yeni açmış olduğu baraj, gölet sisteminde sulama yatırımlarıyla arazilerimizi sulamaya açıyor, verimini artırıyor. Devlet Su İşlerimizin şu ana kadar yapmış olduğu toplam yatırım tutarı da 4 Milyar TL'yi geçti. Yeni bir de müjdemiz var; Eskişehir artık IPARD desteklerinden faydalanacak. Avrupa Birliği tarafından tarıma verilen desteklerden Eskişehir'de faydalanacak. Bizim kırsal alandaki verdiğimiz desteklerin, BEBKA Kalkınma Ajansımızın verdiği desteklerin ötesinde artık IPARD destekleriyle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından da burada açılacak olan ofisle beraber verilmeye başlanacak. Sadece bir tek yatırıma, bir tek projeye 1 Buçuk Milyon Euronun üzerinde hibe desteği sağlanabilecek. Bütün yatırımcılarımızı, bütün tarıma ilgi duyanları, tarımsal sanayiye ilgi duyanları Eskişehir'e yatırım yapmaya davet ediyorum. Fuarımızın hem çiftçilerimize hem de Eskişehir'imizin sanayisine, esnafına bütün vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Fuarımızın gerçekleşmesinde emeği geçen TÜYAP fuarcılığa, ticaret odamıza ve emeği geçen tüm personelimize teşekkürlerimi arz ediyorum. Allah hayırlı uğurlu etsin” dedi.
Fuar kapsamında Eskişehir’in tarımını geliştirerek sürdürmek adına İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen projeler ve yürütülen faaliyetler ile Bakanlıkça çiftçilere sağlanan destekleme kalemlerinin tanıtıldığı Tarım İl Müdürlüğü standı ziyaretçilerini ağırlıyor. Stantta yer alan konusunda uzman personel tarafından ziyaretçilerin soruları cevaplanarak, fikir alış verişinde bulunuluyor. Bununla beraber tarımsal ve el sanatları faaliyetlerini yürüten kadın çiftçi ve girişimcilerin desteklenmesi amacıyla Kadın Kooperatiflerin ürünlerinin de sergilenerek tanıtıldığı stant ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Bu stant sadece tarımsal ürünlerin ve el sanatlarının sergilendiği bir mekan olmanın ötesinde, kadınların ekonomik bağımsızlığını artırmalarına örnek teşkil ediyor. Eskişehir'de bulunan kadın çiftçiler bu fuar sayesinde ürettikleri tarım ürünleri ve el sanatları ürünlerini geniş bir kitleye tanıtma fırsatı bularak, kadınların tarım sektöründeki katkılarını ve el sanatlarındaki becerilerini vurguluyor. Bu, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de kadın girişimcilere daha fazla görünürlük kazandırıyor. Kadın çiftçi ve girişimcilerin desteklenmesi ve tarım sektörünün çeşitlendirilmesi amacıyla Tarım İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan stant sayesinde kadınların tarım ve el sanatları alanında daha fazla güçlenmelerine ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlamalarına rol model oluyor.
Gerek yeni tarımsal teknolojilerle tanışma, çiftçilere sağlanan tarımsal desteklerden haberdar olma gerekse de kadın girişimcilerin tarımsal ve el sanatları ürünlerini görmek için tüm vatandaş ve çiftçiler 10 Ağustos Pazar gününe kadar açık olacak tarım fuarına özellikle de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü standına bekleniyor.
2022 yılında 10.000 metrekare alanda, 45 katılımcı firma ve 60.191 toplam ziyaretçinin katılımıyla 3.sü düzenlenen tarım fuarında ziyaretçilerin sektör dağılımları şöyle gerçekleşti; %41,7 Çiftçi, %21,5 Hayvancılık, %20,8 Tarım ve Hayvancılık Makineleri Ticareti, %12,3 Tohum - Fide –Bahçecilik, %2,2 Veteriner Ürünleri ve Veteriner Hekim, %0,8 Kamu - Dernek Kooperatifleri, %0,5 Eğitim Kurumları Öğrenciler ve %0,2 Diğer.
Bu yıl 4.sü düzenlenen tarım fuarına geçen yıl olduğu gibi yoğun katılım bekleniyor. Fuar alanında; Traktörler, Biçerdöverler, Tarımsal Mekanizasyon ve Teknolojileri, Sera Teknolojileri, Bağcılık ve Şarapçılık ile İlgili Son Teknolojiler, Su ve Sulama Teknolojileri, Zirai Gübreler, Gübreler, Tohum, Fide, Fidan ve Bahçecilik ve İlgili Teknolojiler, Ekolojik Tarım, Agro Bilişim, Hayvancılık, Çiftçilik ve Seralara Yönelik Ekipmanlar ve Hizmetler, Canlı Hayvan Yetiştiriciliği, Su Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Tavukçuluk, Hayvansal Üretim Makineleri, Hayvan Sağlığı ve Veterinerlik Hizmetleri, İlaçları ve Ekipmanları, İlgili Yayınlar, Araştırma Enstitüleri ve Kamu Kurumları yer alıyor.
Sektörün lider firmalarının bir arada bulunduğu Eskişehir 4. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı; sektörün nabzını tutmak, sektör ile ilgili soruların yanıtlarını bulmak, pazar hakkında bilgi sahibi olmak, yeni teknolojik gelişmeleri bir arada sunarak karşılaştırma olanağı sağlamak; yeni pazarlara açılmayı hedefleyen üretici ve girişimciler ile marka bilinirliğini artırmak, en yeni teknolojileri hedef kitleye göstermek, pazar araştırması ve müşteri analizi yapmayı sunmak, yeni iş bağlantılarının kurulmasına katkı sağlamak ve sektördeki lider firmaları buluşturarak Türkiye ve Dünyadaki sektörel gelişmelerin takip edilmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Eskişehir 4. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, 6-10 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.